Thursday, June 19, 2014

"Avoid Glare"

Tuo lause jäi mieleen, kun joskus melkein vuosikymmen sitten luin Joensuun kirjastolla ensimmäisen valaistusoppaani. Sittemmin sama periaate on tullut vastaan aikalailla jokaisessa oppaassa. Eli:

 --> valo ei saa osua silmään. Valon lähde ei saa olla näkyvissä. Jos näet valon lähteen, on kyseessä kaikkein alkeellisin virhe valaistuksen suunnittelussa. Toki kynttilöitä, takkatulta ja ehkä suolalamppuakin katsoo ihan mielellään, mutta kauheinta on kokonaan varjostamaton keinovalo keskellä huonetta... Mieluummin niin päin, että valo tulee nurkista keskustaan.

Aina kun menen hienoon ravintolaan tai hintavampaan boutique-hotelliin, on selvästi asialla ollut oikea valaistussuunnittelija. Saatan jäädä tuntikausiksi aulaan vaan ihastelemaan, kun mistään ei tule sitä "melua" eli valon tapauksessa keinovalohäikäisyä silmään. Valo on ohjattu niihin yksityiskohtiin ja nurkkiin, jotka muuten jäisivät pimentoon (ja joita ehkä halutaankin korostaa), ja niistä valo sitten heijastuu lopulta myös katsojan silmään.

Eli vielä pähkinänkuoressa:

 --> Valo ei saa tulla suoraan kenenkään katsojan silmään valonlähteestä, vaan sen kuuluu heijastua nurkkien tai muiden normaalisti hämäräksijäävien pintojen kautta.

Kysyessäni JamesBond-hotellin henkilökunnalta "miksei kaikkialla ole toteutettu tätä yksinkertaista valaistuksen perusperiaatetta", vastauksena on "koska se vaatii hieman vaivaa".

Osaamistahan se ei välttämättä vaadi, riittää kun vaan tekee, uudelleensijoittelee - ja mahdollisesti kutsuu jossain vaiheessa paikalle myös sähkömiehen, riippuen projektin kunnianhimoisuusasteesta. Kuten babylon systemissa yleensäkin, se valmis ratkaisu jota tv-massoille tarjotaan, on lähes poikkeuksetta kehnointa mitä koskaan on kyetty keksiä. Ei ole yllättävää, että sama pätee myös lakisääteisiin /standardinmukaisiin lampunpaikkoihin. Sitäkin suurempi on palkinto ihana valaistuksen (jopa valotaiteen) vaikutuksesta, että effortti kannattaa. Mieluummin kaunistan kotiani kuin jotain taulua jossain kaukaisessa ateljeessa.

Ilkka on tehnyt hommaa pitkään sydämellä:

 --> Joka kodin valaistusopas

Tässä leikin jo hieman ajatuksella alustavasti:





Maagisin tunnelma syntyy aina, kun valo tulee "wall-washerina" jonkin takaa. Miksei valo voisi kajastaa vaikka taulujen, näyttöjen, jopa sohvan takaa ja alta? Se olisi täyttä magiaa.. tuohonkin fiksu kiinnittäisi jonkin valonlähteen suoraan kiinni pöydän alapintaan ja osottaisi sen ehkä vieläpä kohti takaseinää, jolloin se olisi aina kaikilta katseilta piilossa, ja valaisisi juuri ne osat huoneesta jotka muuten olisivat kaikkein pahiten pimennossa.


Viidakkoluolassa ei keinovaloa kesällä taideta tarvitakaan. Päivän hämärtyessä haluan itsekin nauttia samassa luonnon rytmissä. Syysiltojen tärkein valaisija tulee olemaan takka. Kirkkaita valoja tuskin tulen vanhanakaan tarvitsemaan, koska tykkään syödä gojimarjoja, mustikoita, tyrnejä (City- ja K-marketeista voi saada aidosti suomalaista tyrniä erittäin edullisesti), astaxantiinia, DHA-nimistä omega-rasvahappoa (mahdollisimman ehjänä eli eltaantumattomana), sekä joskus Phytoplanktoniakin (Ocean's Alive, säilöttynä elävään merivesitiivisteeseen josta poistettu ylimääräinen natrium). Toki nautin sitäkin enemmän keskipäivän kirkkaudesta, myös talven lumoissa.



Haluan vielä hieman jauhaa tunnelmavalaistuksen tärkeydestä. Huomaan uudestaan ja uudestaan, kuinka valaistus on yksi niitä tekijöitä, joka joko pilaa tai mahdollistaa todella syvän yhteyden kahden tai useamman ihmisen välillä - tai vaikka yhteyden ihan vaan itseen, omissa fiilistelyissä, ehkäpä laadukasta musaa kuunnellen kynttilänvalossa. Ei sitä meille koulussa opeteta eikä edes mediassa, joten harva tähän kiinnittää huomiota. Mutta jokainen sen vaikutuksen kyllä kokee - vaikkei aina edes huomaisi mistä se tulee. "Olipa hyvä ilta, olipa mahtavaa porukkaa..." No tottakai oli, kun kaikki aistit hemmoteltiin pilalle... visuaalinen aisti on meistä monille ehkä jopa se kaikkein keskeisin väylä maailman hahmottamiseen. Joten ETENKIN valon ja muodon maailmasta voimakas melu pois; täysin luonnottomat spektrit mieluiten jopa kokokaan pois. Takka rules, kynttilät rokkaa (ainakin myrkyttömät luomu kynttilät esim. mehiläisvahasta, myrkyttömällä ydinlangalla varustettuna), luonnonvalo on aina parhautta (eli se mikä tulee ikkunoista silloin kun sen kuuluukin tulla) - ja sikäli kun keinovaloja joutuu käyttämään - mahdollisimman vähän tietenkin - panostaa niissäkin laatuun eli että ne olisivat ainakin lähempänä aidon valon spektriä eivätkä säteilisi liikaa sähkösaastetta huoneeseen tai muutakaan toksisuutta. Ja sitten vielä asettelee ne 1) mahdollisimman vähät ja 2) laadukkaat keinovalot niin ettet juuri mistään kulmasta katsottuna 3) näe ikinä niistä yhtäkään.



P.S. Jos haluat herätä aamulla kuin heinäsirkka (tarkoitan kahviakin pirteämmin), asenna vessaan/pesuhuoneeseen aito päivänvalolamppu, esim. Adlux.fi. Vaikka heräisit kuinka koomassa, riittää kun saat kömmittyä katkaisimelle saakka, ja vaikutus on lähes sama kuin hyppäisit suoraan kirkkaaseen keskipäivän aurinkoon. Ei nukuta enää tippaakaan, koomainen sekavuus katoaa vauhdikkaasti, työpäivä käynnistyy tehokkaasti - ja, illalla tulee uni paremmin. Kunhan siis muistaa iltaa kohden pitää näpit poissa päivänvalokatkaisijalta.

Minusta, jos hoitaa silmiään hyvällä ravinnolla, asuntoon riittää yksi kirkas/päivänvalo/täysspektrilamppu, jota käytetään vain aamulla. Päivällä ikkunat ajavat saman asian, ja ikkunoiden hämärtyessä on mielestäni perusteltua käyttää ainoastaan ihania tunnelmavaloja.


4 comments:

  1. Illat on ilman muuta tehty nautittaviksi, ei stressaavaksi.

    Melu ja häikäisy stressaavat kehoa ja mieltä, vaikkei niitä edes huomaisi. Moni kyllä huomaa esim. muuttaessaan hiljaisemmalle alueelle, että "miten ihmeessä tuntuu kuin pystyisi keskittymään paremmin..." ja vasta jälkeenpäin tajuaa "ai niin, siellä edellisessä paikassahan taisi olla meluisampaa".

    Samoin jos vaihdat väkivaltavalot tunnelmataiteeseen, saattaa syntyä hyvin erilaisia keskusteluita, kohtaamisia ja omia nautiskeluita - vaikkei edes huomaisi tätä itsestäänselvää syy-yhteyttä.

    ReplyDelete
  2. Kaikessa muussakin kannattaa katsoa mallia mieluiten korkeimmasta high endistä, hifeimmästä luksustelusta; ökyimmästä ökyilystä. Ei se aito ratkaisu oikeasti kallis ole, kun sen itse toteuttaa. Matkiminen on sallitty, ja teollisuusvakoilussa kannattaa vakoilla kaikkein parasta - ei siis MISSÄÄN NIMESSÄ suosituinta (kaikkein vähiten äänekkäintä spämmimainostajaa), vaan laadullisesti, joskus hinnallisestikin korkeinta.

    P.S. jos haluat tarkistaa jonkun terveysväitteen totuuspohjan, googlaa esim. "tyrni englanniksi", ja sitten kun saat oikean sanan, vaikkapa "sea buckthorn eyes", tai "blueberries eyesight" - tai voi olla että jopa termillä "gojimarjan vaikutus näköön" voi jo löytyä suomeksikin jotain. Englanniksi ainakin saat riittävän monia näkökulmia oman käsityksen muodostamiseksi, ja testailun johtolangoiksi.

    ReplyDelete
  3. Moi! Luin edellisen postauksen ja tästä osan, ja tällaisia olen halunnut jo kauan lukea! Pistän siis kirjanmerkkeihin blogisi :) -Maria

    ReplyDelete
  4. Hieno kuulla; kerron taas kun saadaan jotain hyödyllistä aikaiseksi..

    ReplyDelete